Aruba

Aruba is het kleinste en meest westelijk gelegen eiland van de ABC-eilanden. Het is een van de populairste vakantiebestemmingen in het Caribisch gebied.

Kijk voor meer uitgebreide, relevante informatie voor uw vakantie Aruba op Royal Aruba.

Toerisme

Aruba kent prachtige kilometerslange witte zandstranden. De meeste van deze zandstranden liggen aan de brede, lange kust ten westen van Oranjestad. Het noordoosten van het eiland is vrijwel onbewoond vanwege de vele afgeronde diorietblokken. In het noorden van het eiland is de kust erg rotsachtig en steil. De zuidkust bestaat vrijwel over de gehele lengte uit koraalriffen, die de habitat vormen voor vele tropische vissoorten. Hierdoor vormt deze kant van het eiland een grote trekpleister voor duikers. Het mooiste strand is Palm Beach. Voor wie dit te druk vindt is een van de kleinere stranden in het zuiden, Baby Beach, een aanrader.

Bezienswaardigheden

Aruba kent enkele mooie plaatsen. Een daarvan is de hoofdstad Oranjestad. De vele karakteristieke koloniale gevels in het centrum van de stad vormen een trekpleister voor toeristen. Wat meer naar het oosten ligt Fort Zoutman, het oudste gebouw van Aruba. Tegenwoordig is hier een historisch museum gevestigd: het Museo Historico Arubano. Een andere bezienswaardigheid is Alto Vista, een ruim 70 meter hoge kalksteenheuvel met een katholieke kapel, gebouwd in 1750 door indianen. Ten oosten van Oranjestad ligt de meest opvallende heuvel van het eiland: de Hooiberg. Deze berg, met zijn typische kegelvormige uiterlijk, bestaat uit een zeldzaam gesteente genaamd ‘hooibergiet’. Er zijn speciale treden (562) in de hooiberg gemaakt om de klim naar de top te vereenvoudigen.

Activiteiten

Aruba biedt volop mogelijkheden voor entertainment, excursies, sport, ontspanning en nachtleven. De kilometerslange witte zandstranden zijn een populaire trekpleister voor duikers en snorkelaars. Er zijn maar liefst 21 duikplaatsen rondom het eiland waar naast de prachtige tropische vissen en koraal, ook wrakken van gezonken schepen te zien zijn. Voor mensen die liever niet zelf duiken is er ook de mogelijkheid om door middel van een glasbodemboot de onderwaterwereld te ontdekken. Naast het duiken en snorkelen houden de Arubanen ook erg van carnaval. Vooral de carnavalsoptocht in Oranjestad trekt duizenden bezoekers.

Klimaat

Officieel kent Aruba een steppeklimaat. Dit kenmerkt zich door geringe temperatuurverschillen, veel zonuren en vrij weinig neerslag. De temperaturen variëren overdag van 25 tot 30 graden. In de avonden kan het iets koeler worden, maar komt het kwik zelden onder de 20 graden. Het noorden van het eiland is erg winderig en de zee is daarom vrij ruig.

Achtergrond

De Spanjaarden zetten in 1499 voor het eerst voet aan wal. De toenmalige bewoners van het eiland, de Caiquetios, worden door de Spanjaarden ingezet om te werken in kolenmijnen op het tegenwoordige Haïti en Dominicaanse Republiek. In 1824 treft men goud aan op Aruba, waarna vele handelsfirma’s en smelterijen worden opgezet. Door de komst van een olieraffinaderij en terminal in de 20e eeuw stijgt de welvaart verder. In 1986 wordt Aruba onafhankelijk van de Nederlandse Antillen en kreeg het de status aparte. Sinds oktober 2010 is Aruba een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Foto’s van Aruba

Populaire Aruba accommodaties

Camacuri Residence 8.9
2 aanbieders
vanaf €817
Renaissance Wind Creek Aruba Resort 8.1
4 aanbieders
vanaf €1996
Riu Palace Aruba 8.1
3 aanbieders
vanaf €1844

Bekijk alle 27 accommodaties in Aruba

Ligging van Aruba

De Caribische Eilanden

Lees meer over de Caribische Eilanden: