Saba

Saba wordt ook wel de Unspoiled Queen genoemd, een klein sprookjesachtig eiland met piepkleine witte huisjes met rode daken en een prachtige natuur.

Toerisme

Saba is oorspronkelijk de top van een vulkaan. Het heeft geen enkel strand, geen uitgaansleven of andere toeristische attracties. Wat het eiland wel heeft, is een prachtige natuur. De weinige bezoekers van het eiland komen vooral om te vissen of te duiken. Het is door het lage toeristische karakter erg in trek bij wandelaars, avonturiers en rustzoekers. De enige weg op Saba, The Road, loopt langs diepe afgronden en prachtige valleien. Op het eiland is een enorme variatie te vinden aan tropische vegetatie en vruchten, zoals kokosnoten en mango’s.

Bezienswaardigheden

Het eiland kent vier dorpjes: Hell’s Gate, St. John’s, Windwardside en The Bottom. Deze liggen allemaal langs de enige weg van het eiland, The Road. Al deze plaatsen hebben een sprookjesachtig karakter, door de vele witte houten huisjes met rode daken, nauwe straatjes en prachtige tuintjes. Door de vruchtbare vulkaanbodem en hoge luchtvochtigheid is er een enorme variatie aan tropische vegetatie en vruchten. Het eiland is daarom erg geliefd onder wandelaars en natuurliefhebbers. Een andere grote trekpleister vormt de onderwaterwereld van Saba. Het water kent een zicht van meer dan 30 meter. Er zijn twee duikscholen op het eiland, die u langs de ontelbare grotten, koraalwouden en andere prachtige onderwater plekjes leiden. Het Saba Marine Park, het beschermde nationaal onderwaterpark van Saba, kent een twintigtal prachtige duikplaatsen.

Activiteiten

Saba biedt volop wandelmogelijkheden door de prachtige natuur. In het stadje Windwardside is het Saba Museum te vinden, een piepklein huisje dat meer dan anderhalve eeuw oud is. Hier zijn vele voorwerpen en documenten te zien over de geschiedenis van het eiland. Net buiten dit stadje vindt u Mount Scenery, een berg die door middel van uitgehakte treden te beklimmen is. Op de berg vindt u Elfin Forest, een sprookjesachtig bos met allerlei tropische bloemen en planten. De klim naar de top duurt zo’n twee tot drie uur, maar dan heeft u ook een schitterend uitzicht over het eiland. In Well’s Bay verschijnt soms, afhankelijk van het weer, het enige (zwarte) strandje van het eiland.

Klimaat

Saba kent een tropisch moessonklimaat, met de natste periode in de late zomer en herfst periode. De gemiddelde jaartemperatuur van het eiland ligt zo rond de 30 graden. Door de constant aanwezige wind kan het echter wat kouder aanvoelen, waardoor u ’s avonds wellicht af en toe een trui nodig zult hebben.

Achtergrond

De eerste bewoners van Saba zijn de Caiquetío indianen, die vooral visserij en landbouw bedrijven. Nadat de Spanjaarden het eiland eind 15de eeuw ontdekken, vertrekken deze paar honderd indianen. In 1635 zetten de eerste Engelse en later Schotse en Ierse bewoners voet aan het eiland. In de 18de en 19de eeuw wisselt het eiland vaak van eigenaar en uiteindelijk komt Saba in 1816 definitief weer in Nederlands bezit. Sinds oktober 2010 is Saba een bijzondere gemeente van Nederland.

Foto’s van Saba

Ligging van Saba

De Caribische Eilanden

Lees meer over de Caribische Eilanden: