Sint Eustatius

Sint Eustatius is een klein en rustig eiland, waar nauwelijks toerisme te vinden is. Er zijn geen witte palmstranden, alleen stranden met zwartgrijs zand. Het eiland heeft veel te bieden voor natuurliefhebbers en duikers.

Toerisme

Het eiland kent nauwelijks toerisme. De bezoekers van Sint Eustatius, in het Caribisch gebied beter bekend als Statia, zijn op dit moment vooral dagjesmensen van naburige eilanden. Op het eiland zijn een aantal prachtige natuurplekken te vinden, zoals het tropisch regenwoud op de helling van de vulkaan The Quill. De sterke branding aan de kant van de Atlantische kust is zeer geschikt voor surfers, maar door de krachtige onderstroming niet geschikt om te zwemmen. Sint Eustatius kent ook een rijke variatie aan vogelsoorten, zoals witte tropical birds en de zeldzame blauwe duif.

Bezienswaardigheden

Sint Eustatius heeft een prachtige onderwaterwereld, met verschillende koraalriffen, scheepswrakken en vissen. Het eiland kent een beschermd onderwaterpark, het Sint Eustatius Marine Park, dat vier gebieden op het eiland beschermd. In het zuiden van het eiland ligt de niet actieve vulkaan The Quill. Op de hellingen van de vulkaan is een tropisch regenwoud te vinden met verschillende planten- en diersoorten, een grote trekpleister onder wandelaars en natuurliefhebbers. De meeste bewoners van het eiland leven in de hoofdstad Oranjestad, aan de westkust van het eiland. In Lower Town zijn vooral ruïnes van pakhuizen en slavenverblijven uit de 18de eeuw te zien. In Upper Town woonden in het verleden vooral bestuurders, tegenwoordig liggen de huizen over 1 km verspreid op een hoge klif langs de baai. Om alle bezienswaardigheden van dit deel van de stad te zien, kunt u een wandeling maken door de aanwijzingen op de genummerde borden langs de weg te volgen. Deze borden zijn door de Sint Eustatius Historical Foundation gecreëerd.

Activiteiten

Het eiland kent nauwelijks toerisme en is vooral geliefd onder wandelaars en natuurliefhebbers. Er zijn een aantal toeristische activiteiten te beleven op het eiland, zoals een bezoek aan Fort Oranje. Dit in Oranjestad gelegen 17de-eeuwse fort werd vroeger door de commandant bewoond. Tegenwoordig zijn hier het eilandbestuur en het postkantoor gevestigd. Op het Fort staan enkele oude kanonnen die eind 18de eeuw in Amsterdam zijn vervaardigd. Op Sint Eustatius zijn de overblijfselen van de op één na oudste synagoge ter wereld te vinden, de Honen Dalimsynagoge. Het is een imposante ruïne met prachtige gele stenen. Meer historie van het eiland treft u aan in het Sint Eustatius Historical Foundation Museum waar verschillende voorwerpen en documenten over de geschiedenis van het eiland worden tentoongesteld.

Klimaat

Sint Eustatius heeft een tropisch moessonklimaat met een natte nazomer en herfst. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 30 graden. Door de aanwezige wind voelt het op het eiland nooit heet aan en kan het in de avonduren zelfs wat fris zijn.

Achtergrond

Sint Eustatius wordt eind 15de eeuw ontdekt door Columbus. In de 17de eeuw vormt het eiland een belangrijke doorvoerhaven van de West-Indische Compagnie en wordt dan ook wel de Golden Rock genoemd. In de vrijheidsstrijd die de Amerikanen tegen de Engelsen voeren, leveren de Nederlanders de Amerikanen wapens via Sint Eustatius. Het eiland wisselt een aantal keren van eigenaar, maar wordt begin 19de eeuw weer Nederlands bezit. Sinds oktober 2010 is het eiland een bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Foto’s van Sint Eustatius

Ligging van Sint Eustatius

De Caribische Eilanden

Lees meer over de Caribische Eilanden: