Sint Maarten

Sint Maarten, ook wel The Friendly Island genoemd, heeft zowel Franse als Nederlandse kenmerken. Zo heeft het eiland rustieke dorpjes, kleine pensions en uitstekende Franse restaurants. Aan de andere kant heeft Sint Maarten een typisch Nederlandse sfeer met bloemenperkjes, steegjes en geveltjes.

Toerisme

Sint Maarten is het grootste van de Bovenwindse Eilanden. Het is een prachtig eiland met glooiende groene heuvels en fraaie baaien en stranden. Sint Maarten is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars vanwege de schat aan tropische vissen en het heldere water. Het eiland is opgedeeld in een Nederlands en een Frans gedeelte. Op het zuidelijke Nederlandse gedeelte vindt u bijzonder veel winkels, restaurants en casino’s. Hier ziet u Nederlands uitziende steegjes, oude woonhuizen en bloemenperkjes. In het Franse gedeelte van het eiland komt u vele marktjes en eethuisjes tegen met de kenmerkende geur van café au lait en croissants. Hier treft u tevens een aantal historische ruïnes en rustieke (vissers)dorpjes aan.

Bezienswaardigheden

Op Sint Maarten kunt u meer doen dan lekker luieren in uw hotel. In Philipsburg vindt u het Sint-Maarten Museum , waar het complete nationale erfgoed van het eiland wordt getoond. Ten noordwesten van Philipsburg bevindt zich Marcy’s Fancy, het best bewaard gebleven landhuis van het eiland, dat dateert uit het begin van de 18de eeuw. Ten westen van Philipsburg ligt de ruïne van Fort Amsterdam. Vanuit het Fort heeft u een prachtig uitzicht op de twee omliggende baaien. In de hoofdstad van het Franse gedeelte, Marigot, vindt men een authentieke Franse sfeer. Op de kleurrijke markt van Marigot zijn allerlei soorten rum, specerijen, vis en groenten te koop. Vanuit Marigot kunt u de weg nemen naar Pic Paradis, de hoogste berg van het eiland. Hier heeft u een uniek uitzicht over Philipsburg en Marigot en kunt u bij mooi weer zelfs naburige eilanden zien.

Activiteiten

Sint Maarten heeft diverse prachtige stranden en is daarom bij uitstek geschikt voor watersportliefhebbers. Het Sint Maarten Marine Park loopt over de hele Nederlandse kant van het eiland, en is met zijn 28 duikplaatsen erg geschikt voor snorkelaars en duikers. In het park zijn diverse koraalriffen, scheepswrakken en talloze vissoorten te vinden. Een andere onvergetelijke en magische ervaring is het zwemmen met dolfijnen in het Dolphin Park nabij Anguilla. Indien u van winkelen houdt, kunt u terecht in Philipsburg en Marigot. Bij Guavaberry Emporium in Philipsburg heeft u de mogelijkheid om diverse rumsoorten en guavaberry ijslikeuren te proeven. Voor luxe en merkkleding kunt u terecht bij de West Indies Mall in Marigot.

Klimaat

Sint Maarten kent een tropisch moessonklimaat. In tegenstelling tot de Benedenwindse Eilanden, valt er op Sint Maarten iets meer regen. Op Sint Maarten is sprake van een duidelijke splitsing in een droger en natter seizoen. Het droge seizoen valt in het eerste kwartaal van het jaar en het natte seizoen in het laatste. Met een gemiddelde temperatuur overdag van zo’n 27 graden is het door het jaar heen erg aangenaam.

Achtergrond

Sint Maarten wordt, voordat Europeanen het eiland ontdekken, bewoond door Arawakindianen en daarna door Caribenindianen. Terwijl het eiland in de 15de eeuw in handen komt van de Spanjaarden, verdwijnen de indianen op een bloederige wijze van het toneel. In de 17de eeuw beginnen Franse en Hollandse kolonisten met het delven van zout en het aanplanten van tabak op het eiland. In 1648 tekenen de Fransen en Hollanders het Verdrag van Concordia, waarbij het eiland verdeeld wordt. Deze overeenkomst wordt echter pas in 1817 definitief; het eiland is dan al vele malen van eigenaar verwisseld. Het Nederlandse deel van Sint Maarten is sinds 10 oktober 2010 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Foto’s van Sint Maarten

Populaire Sint Maarten accommodaties

Holland House Beach 8.1
4 aanbieders
vanaf €1447
L'Espérance 8.8
2 aanbieders
vanaf €1244
Divi Little Bay Beach Resort 7
4 aanbieders
vanaf €1503

Bekijk alle 10 accommodaties in Sint Maarten

Ligging van Sint Maarten

De Caribische Eilanden

Lees meer over de Caribische Eilanden: