Klimaat

De Caribische Eilanden zijn grote trekpleisters door het tropische klimaat. Het hele jaar door kennen de eilanden erg aangename temperaturen rond de 30 graden, waardoor zij ook geliefde winterzonbestemmingen zijn.

Weinig neerslag, veel zon

Naast de tropische temperaturen kennen de eilanden een geringe hoeveelheid neerslag. De seizoenen worden gevormd door een zomer- en regentijd. De regentijd begint in juni en loopt tot december. In deze tijd kunnen er korte heftige buien vallen, waarna het de rest van de dag weer prachtig weer is. Op de Benedenwindse Eilanden valt er iets meer regen dan op de Bovenwindse Eilanden. Alle eilanden kennen gemiddeld door het jaar heen zo’n 8 zonuren per dag, wat bijdraagt aan de enorme populariteit. Ondanks de hoge temperaturen waait er eigenlijk de hele dag door een verkoelende passaatwind. Hierdoor kan het in de avonduren soms wat fris aanvoelen.

Verschillen per eiland

Hoewel op alle eilanden een tropisch klimaat heerst, bestaan er tussen de eilanden onderling wel verschillen. Er kan vooral een splitsing gemaakt worden tussen het klimaat van de Bovenwindse -en Benedenwindse Eilanden. Op Sint Maarten, Saba & Sint Eustatius heerst vooral een tropisch moessonklimaat. Dit is te danken aan het feit dat op deze eilanden gemiddeld iets meer dan 1000 mm regen per jaar valt. Op Bonaire en Curacao ligt de hoeveelheid regen gemiddeld net onder de 1000mm per jaar. Hierdoor kennen deze eilanden een tropisch savanneklimaat. Aruba heeft de minste neerslag van de eilanden, waardoor men hier spreekt van een steppeklimaat. De meeste regen valt aan het einde van de zomer tot aan december, meestal in korte hevige buien. Alle eilanden hebben verkoelende passaatwinden, waardoor de temperatuur altijd aangenaam aanvoelt. Dit kan er echter voor zorgen dat u in de avonduren een trui nodig heeft. Het orkaanseizoen in het Caribisch gebied loopt van het eind van de zomer tot aan november. Aruba, Bonaire en Curaçao hebben de minste kans op orkanen. Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius hebben een vrij hoge kans op orkanen in deze periode.

De Caribische Eilanden

Lees meer over de Caribische Eilanden: